BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

02 June 2012

::Jodoh Itu Tetap Ada::

Ayat kat atas nih, cuma saya anggap sebagai motivasi diri. Sabar ye cik MAZNI. Sungguh, terasa dan sedikit tertekan bila balik kampung, lebih-lebih lagi bila masuk musim cuti sekolah, sana sini orang buat majlis kahwin. Ya Allah, hanya Allah saja yang tahu perasaan ini. Walaupun orang tak tanya secara 'direct' kepada saya, tapi saya tahu mak ayah memang nak tengok saya 'berteman' satu hari nanti. Kerja tetap dah ada, apa saja yang miliki di dunia ini, orang tengok macam dah lengkap semuanya, cuma sayang. Saya belum berteman. Alhamdulillah, rakan-rakan guru di sekolah cukup faham. Belum pernah lagi bertanya lagi, bila lagi saya nak kahwin. Mungkin mereka rasakan soalan itu cukup sensitif bagi mereka. Nak buat macam mana kan, jodoh bukan di tangan saya. Semuanya, Allah yang tentukan. Senjata yang paling kuat, yang mampu saya buat sekarang ialah berdoa. Ada dua majlis kahwin, yang saya rasakan, memang cukup menarik bagi saya. Salah seorangnya, bekas ustazah saya di sekolah menengah dulu, baru saja mendirikan rumah tangga pada tahun ini. Begitu juga jiran saya, berpangkat anak buah saya. Turut bertemu jodoh kali kedua dengan jiran saya juga. Motivasi yang boleh saya ambik kat sini, Allah tidak akan biarkan hamba-Nya hidup keseorangan di dunia ini, tetap diberi jodoh masing-masing walaupun usia kian meningkat. Indah kan hidup ini. Walaupun agak lewat, itulah hadiah yang terindah bagi mereka yang bersabar.. <3 (^_^) <3

4 comments:

Penamatabola said...

Seperti rezeki yang perlu diusaha mencarinya, begitu juga halnya dengan jodoh. Ia juga perlu di usahakan. Tiada istilah perigi mencari timba dalam soal jodoh dalam Islam.

cik_mazni said...

sejujurnya..hati saya masih 'melekat' padanya walaupun dia sudah 'diikat'..kita hanya merancang, tapi semuanya Allah yang tentukan..masa depan saya dengan Encik Jodoh masih kabur hingga kini..(~_~)

Penamatabola said...

Tidak mengapa. Di keliling anda masih banyak pilihan. Pilihlah dengan mata hati, jangan mata nafsu. Sasaran kita ialah hendak mencapai konsep mawaddah wa rahmah dalam bahtera perkahwinan. Ketampanan adalah bonus, kekayaan adalah bonus. Perbanyakkan doa.

Si Pengemis Iman said...

jgn berhenti berusaha, berdoa dan bertawakal..hanya ALLAH yg tau bila masa yg terbaik utk makbulkn doa kita ^_^